Aktualnosti

Održan Sagena Spirent Day 2018

Zagreb, 12. rujna  2018. – Glavne teme ovogodišnjeg skupa bile su posvećene novoj generaciji 5G mobilne mreže te uređajima i rješenjima baziranim na IoT tehnologiji.

Tomislav Štefe, direktor prodaje Sagene poželio je dobrodošlicu sudionicima i predstavio korporaciju Spirent Communications koja je jedan od vodećih svjetskih proizvođača profesionalne laboratorijske i testne komunikacijske opreme. Njihovu opremu koriste proizvođači i pružatelji telekomunikacijskih usluga pri testiranju novih proizvoda i usluga prije nego ih puste u komercijalnu upotrebu.

Glavni predavači na skupu bili su tehnički stručnjaci iz Spirenta. Alan Way je predstavio 5G mrežu i što nam sve ona donosi te IoT tehnologiju, koja postaje svakodnevnica kako  broj priključenih uređaja spojenih na Internet rapidno raste u svim segmentima društva.

Za potpunu implementaciju 5G mreže potrebno je izvesti dosta promjena na telekomunikacijskoj infrastrukturi a sami troškovi investicije poprilično su veliki, oko 56 milijardu EUR samo u EU. S druge strane 5G mreža otvorit će oko 2.3 milijuna radnih mjesta. Dobrobiti u EU koji se očekuju unutar auto industrije, zdravstva, transporta i drugih branši iznosi oko 113 milijardi EUR godišnje.

Zanimljiva je statistika predviđanja upotrebe 5G mreže, koja najavljuje oko 3 milijuna korisnika u 2019. godini, 200 milijuna 2021. godini pa sve do pola milijarde korisnika u 2022. godini. Uvođenju 5G ponajviše predvodi mnogoljudno azijsko tržište (Kina, Indija), zatim SAD a unutar EU je plan uvođenje oko 2025. godine

Što se tiče IoT tehnologije zanimljivo je bilo vidjeti gdje se sve IoT koristi, kao npr. kod upravljanja otpadom, opskrbnim sustavima vode, transportu i slično.

Ronald Mai predstavio je najnoviji portfelj Spirentovih rješenja koja sada podržavaju, osim hardverskih komponenti, i rješenja bazirana na virtualnoj okolini te testiranja preko clouda s kojim se jednostavno može upravljati testiranjima u kompleksnim mrežama na najsloženijim projektima.

Skup su popratili sudionici najznačajnijih hrvatskih operatera i telekomunikacijskih tvrtki.  Kontakt: Nikolina Djurić

Tel. (01) 4559911

E-mail: nikolina.djuric@sagena.hr

Sagena twitter

Sagena facebook